2020-01-25     Miłosza, Pawła, Tatiany     "Słaba jest nasza życzliwość dla tych, których wspomagamy tylko radą" - Luc de Clapiers    

Dzień pizzy


 

Dzień pizzy w naszej szkole

Dnia 11 lutego w naszej szkole uczciliśmy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji uczniowie klas”0”, I i II pod okiem swoich wychowawczyń piekli pizzę. Tworzyliśmy pyszne, kolorowe „placki” według własnych pomysłów. Uczniowie klasy VIII już samodzielnie wyrabiali ciasto na pizzę. Pozostałym ślinka leciała, że ho ho … Każda z klas upiekła 2 blachy pizzy. Poczęstowani zostali nauczyciele i każdy uczeń zabrał kawałek pizzy do degustacji dla rodziców. Pizze były wyborne. Zajadaliśmy się nimi ze smakiem.

Poniedziałek  11 lutego był najsmaczniejszym dniem w roku dla wszystkich miłośników pizzy. 

Ciekawostki dotyczące pizzy

Pizza – to potrawa kuchni włoskiej, dziś znana na całym świecie. W wersji podstawowej jest to płaski placek z ciasta makaronowego, znacznie później zaczęto także używać ciasta drożdżowego, posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem mozzarella i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, lecz rozpowszechnione jest jedzenie jej również na zimno.

 Historia pizzy - Prawdopodobnie potrawę w rodzaju pizzy podawali już starożytni Grecy. Były to płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem, posypane ziołami. Następnie około 500 p.n.e. trafiły do starożytnego Rzymu. Gdy do Europy sprowadzono pomidory, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy. Pierwsza współczesna pizza powstała około 1889 roku, kiedy to Neapol odwiedziła królowa Włoch  wraz z mężem. Tamtejszy piekarz, Raffaele Esposito, przygotował na jej cześć specjalną potrawę – pizzę, w której podstawowymi składnikami były: pomidory, ser mozzarella i bazylia, reprezentujące narodowe barwy Włoch. Nazwano ją margherita. Dzisiaj jest to najpopularniejsza a zarazem najprostsza wersja pizzy.

 

 

Odwiedzin :
Kreator IAP - (C)opyright by Interaktywna Polska